Pušča, na pomoč!

KULTURNO SOCIALNI ZAVOD SAGAR

pusca-cover.jpg

0 podpornikov

Zbranih
5.

Kaj je pobuda?

Dobrodelna kino turneja z bivšim gasilskim kombijem PGD Pušča in projekcijami dokumentarnega filma o edinih romskih gasilcih na svetu – Tekmüvanje.

Pet evrov


Zakaj je huda?

Prvo in edino romsko gasilsko društvo na svetu že 15 let skrbi za varnost in gasilske veselice v prekmurski Pušči. Lani so svoj gasilski kombi, sicer letnik 1970, končno upokojili in dobili sodobno gasilsko vozilo, a to še ne pomeni, da nikjer več ne pušča. Gasilsko društvo za varno in učinkovito delovanje potrebuje cevi, ventile, zaščitno opremo in še marsikaj drugega.

S kino turnejo bomo edino romsko gasilsko društvo na svetu predstavili vsej Sloveniji in tako poskrbeli tudi za financiranje prikolice za vodno črpalko, saj v novem gasilskem vozilu zanjo ni prostora, sanitarij za gasilski dom in garderobnih omaric, torej opreme, ki jo puščinski gasilci nujno potrebujejo. Pri tem pa ne gre le za zbiranje finančnih donacij, temveč predvsem za to, da dober glas o PGD Pušča in njenih gasilcih seže v deveto vas.

Ker vsi v Puščo ne morejo, lahko s filmom Pušča pride k vsem! Tekmüvanje je film, ki ruši stereotipe, vas popelje v svet prekmurskih ravnic in čisto prave multikulturnosti. Prebivalci Pušče in njeni gasilci se izkažejo kot odlični varuhi ne le romskih, temveč tudi prekmurskih in slovenskih običajev. Kot se za čisto pravi romski kino spodobi, ta ni zgrajen iz opek, ampak v bivšem gasilskem old-timerju z ekipo potuje po Sloveniji.

Gasilci porivajo kombi


Kako se bo izvedla?

Sagar kolektiv je Prostovoljno gasilsko društvo Pušča s kamero spremljal zadnjih 5 let in ustvaril film Tekmüvanje. Gasilce je na njihovo staro vozilo vezalo cel kup lepih spominov, zato ga tudi po menjavi niso želeli peljati na smetišče. Star gasilski kombi so zato preuredili v čisto pravi mobilni kino, s katerim bodo opravili turnejo po gasilskih dogodkih po vsej Sloveniji in film predstavili gasilkam, gasilcem ter ostalim obiskovalcem.


Kam nas pelje turneja?

Zemljevid filmske turneje (Ljubljana Tabor 4. 6. 2022, Gasilska olimpijada Celje 17. - 24. 7. 2022, PGD Podkoren 30. 7. 2022, PGD Polje in PGD Štrekljevec poleti 2022, PGD Pušča 6. 8. 2022)


O organizaciji

Sagar kolektiv je skupnost profesionalnih filmskih ustvarjalcev, fotografov, aktivistov in popotnikov, ki so predani podajanju resničnih zgodb, s katerimi širšo javnost opozarjajo na družbene probleme, ki nas obkrožajo. Ustanovitelj Sagar kolektiva Miha Mohorič že pet let obiskuje Puščo, kjer je z romskimi gasilci posnel dokumentarni film.

Miha je tudi edini član romskega gasilskega društva, ki ni Rom. Preden je začel s produkcijo filma, je s prebivalci vasi več let gradil odnose in začel pridobivati njihovo zaupanje, kamero pa uporabil šele takrat, ko je bil popolnoma sprejet v romsko družbo. Zdaj želimo, da puščinske gasilce spoznaš tudi ti.


Projekt podpirata Gasilska zveza Slovenije in Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.